Επιστολή στην Κυβέρνηση του Αν. Καθηγητού Κ. Αναγνωστόπουλου για τη φορολόγηση των πολύτεκνων οικογενειών

Προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ:

Αγαπητές και αγαπητοί κ.κ. Βουλευτές:

Είμαι πολύτεκνος πατέρας έξι παιδιών ηλικίας 7-18 ετών και η οκταμελής οικογένειά μου έγινε τα χρόνια της κρίσης στόχος άδικων και αντισυνταγματικών μέτρων  που καταρράκωσαν το βιοτικό της επίπεδο, αναλογικά περισσότερο από αντίστοιχες οικογένειες μικρότερου μεγέθους. Σας γράφω γιατί, σύμφωνα με όσα διακηρύξατε προεκλογικά, έχετε υποσχεθεί να υποστηρίξετε τις περισσότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να στηρίξετε την πολύτεκνη οικογένεια και να μην αναζητήσετε περαιτέρω έσοδα για το κράτος από τα χαμηλά εισοδήματα με τρόπο που θα επιδεινώσει την ύφεση στην Ελληνική οικονομία.

Το απόλυτο ελάχιστο που περιμένουμε από σας είναι:

  1. Να αναγνωρίσετε ρεαλιστικό αφορολόγητο για τις οικογένειες ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών στο φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (που η κατάργησή του ως ένα άδικο, αντισυνταγματικό, κεφαλικό φόρο – τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία ή τις ενοικιαζόμενες για κατοικία προσώπων –  είναι από τις προσωπικές μου κόκκινες γραμμές που με οδήγησαν στο να σας ψηφίσω). Αυτό αποτελεί συνταγματική σας υποχρέωση για φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη. Το αφορολόγητο θα πρέπει να αυξάνει πιο γρήγορα από αναλογικά με τον αριθμό των παιδιών λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση για χάραξη ικανής δημογραφικής πολιτικής και του μικρού αριθμού των πολύτεκνων οικογενειών στη χώρα – άρα και τις σχετικά μικρής δημοσιονομικής επιβάρυνσης σε σχέση με το όφελος.
  2. Θέσπιση δημογραφικών κινήτρων που, στη συνιστώσα που αφορούν την πολύτεκνη οικογένεια, θα πρέπει με την κατάργηση κάποιου προνομίου να γίνεται αυτόματα η θέσπιση ενός τουλάχιστον ισοδύναμης αξίας. Η κατάργηση προνομίων, που δεν έχουν καν δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως οι μετεγγραφές των φοιτητών ή η πρόσληψη πολύτεκνων στο δημόσιο δεν έχουν ακόμα εξισορροπηθεί από αντίστοιχα μέτρα. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα κοστίζουν είτε σε χρήμα είτε πολιτικά. Η σωστή ερώτηση όμως δεν είναι πόσο κοστίζει η δημογραφική πολιτική, αλλά πόσο θα κοστίσει η απουσία της.
  3. Το πολυτεκνικό αυτοκίνητο: Σας θυμίζω, δεν είναι για να πηγαίνει η οικογένεια για σκι στην Αράχοβα ούτε για σαφάρι στην Αφρική, τα παιδιά μας πάμε και φέρνουμε στο σχολείο και άντε να πάμε καμιά βόλτα στο χωριό το καλοκαίρι με το αυτοκίνητο γεμάτο  από κόσμο και πράγματα… Παρακαλώ: είναι ειρωνεία, φτύσιμο στο πρόσωπό μας, να πληρώνουμε φόρο ΠΟΛΥΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ για τα αυτοκίνητα αυτά, όταν αγωνιζόμαστε για τη διατροφή και το ρουχισμό μας (φροντιστήρια, διακοπές, καταναλωτικές αγορές και άλλες τέτοιες μικροαστικές συνήθειες έχουν κοπεί από καιρό). Και τέλη κυκλοφορίας πολυτελείας ίσα περίπου με ΠΕΝΤΕ αυτοκίνητα μικρού κυβισμού.

Τα παραπάνω απορρέουν πρώτα από τη συνταγματική υποχρέωση χάραξης δημογραφικής πολιτικής και στήριξη τις πολύτεκνης οικογένειας και δευτερευόντως ως μέρος της κοινωνικής πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι: Έχετε επιλεγεί να παίξετε ιστορικό ρόλο σε μια κρίσιμη καμπή της Ελληνικής ιστορίας. Περιμένουμε από σας να δείτε μακρύτερα από την επόμενη επανεκλογή σας και να σταθείτε πάνω από το προσωπικό σας συμφέρον. Η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας είναι πια προφανής τοις πάσι: Η θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, το μικρό ποσοστό των νέων στον πληθυσμό θα έπρεπε να προκαλεί σεισμό ανησυχίας: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των ηλικιών 0-14 ετών επί του πληθυσμού έχει μειωθεί κατά 40% από το 1982. Και αυτή είναι μια κρίση που την κληρονομούμε, μαζί με τα χρέη, στα παιδιά μας/εγγόνια μας, μια κρίση άδικη που δεν τους αναλογεί.

Καλύτερα να είμαστε φτωχότεροι παρά να μην υπάρχουμε….

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ,

Αναστάσεως 50, 156 69 Παπάγου

konstant@mail.ntua.gr

τηλ: 2106548547, 6973987183


*Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος είναι αντιπρόεδρος της ΕΠΑ.

Δημοσιεύεται στη θέση: http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html

Αναφορές:

[1] ΕΝΦΙΑ και πολύτεκνοι: επιστολή προς τον Υπουργό των Οικονομικών  http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

[2] Η Πίκρα των Εκπαιδευτικών ως Σύμπτωμα Ανωριμότητας της Ελληνικής Κοινωνίας http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html

[3] Πολυτεκνικό Αυτοκίνητο: Νέα επιστολή…

http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html

[4] Η ανατροφή των παιδιών και ΑΕΠ: Ένα λογιστικό λάθος και μια μεγάλη αδικία http://knanagnostopoulos.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html