Οι Μετεγγραφές υπό μορφή τροπολογίας νύχτα στην Ολομέλεια, στο ν/μ για την Ιθαγένεια! Χωρίς ακρόαση !

Το ΦΕΚ του νέου Νόμου… ΕΔΩ (Τι θα ισχύσει φέτος… 9 Ιουλίου ψηφίσθηκε – την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε – άρθρα 21,22!)

 

 • Σχόλιο  mleou
  Αιφνίδια περνάει το άρθρο για τις μετεγγραφές σαν τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς αντίλογο, χωρίς σχόλια, με ένα μόνο αριθμό, λες και δεν είχε να κάνει με διαχείριση ψυχών.Εδώ και 15 μέρες, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η βαθμολογία των πανελλαδικών, ζούμε σε μια δίνη.Παρ’ ολ’ αυτά, αν επιλέξουν την πρώτη τους σχολή προτίμησης ο καθένας, ο ένας θα βρεθεί στο Βόλο και ο άλλος στην Πάτρα (στην καλύτερη περίπτωση) ενώ κατοικούμε στην Αθήνα! Με τη διαμόρφωση της μοριοδότησης όπως ψηφίστηκε οι πιθανότητες μετεγγραφής είναι ελάχιστες!Βρίσκομαι λοιπόν στην άθλια θέση της μάνας που, αφού μοίρασε μπράβο και συγχαρητήρια στα παιδιά της για την δουλειά τους, την απόδοσή τους, το πείσμα τους σε αντίξοες συνθήκες, την ψυχραιμία και ωριμότητα που αντιμετώπισαν τις δύσκολες φετινές εξετάσεις, τα διαγράφει τώρα όλα αυτά με μιας και τα υποχρεώνει να δηλώσουν την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη σχολή προτίμησης – και μένει να διαχειριστεί αυτή την αντίφαση με τα παιδιά αλλά και με τον εαυτό της!Καμμιά σημασία στην δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας! Καμμιά σημασία στην συμβολή της πολύτεκνης οικογένειας! Καμμιά σημασία στο Σύνταγμα της Ελλάδας! Καμμιά σημασία στην άθλια οικονομική κατάσταση – στην οποία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα μας έφερε – όπου κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει ούτε τι φαγητό θα έχει την επόμενη μέρα στο τραπέζι, όχι να σπουδάσει τα παιδιά του!Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Υπουργείο
 • Στο μόνο που δόθηκε σημασία είναι οι γκρίνιες κάποιων Πανεπιστημιακών για δήθεν υπερφόρτωση των κεντρικών πανεπιστημίων. Τους μόνους που άκουσε ο κ. υπουργός ήταν μερικούς (αριστερούς;! ελπίζω όχι) συναδέλφους του! Σ ‘ αυτή την οικονομική κατάσταση που έχουμε βρεθεί τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να βάλουν πλάτη! Κι εγώ πανεπιστημιακός δάσκαλος είμαι – ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκα για τα φορτωμένα αμφιθέατρα, έκανα τη δουλειά μου με περισσότερο σθένος γιατί ξέρω τι τραβάνε τα παιδιά της Ελλάδας – και οι οικογένειές τους – για να σπουδάσουν!
 • Εκατοντάδες ήταν τα σχόλια της διαβούλευσης! Πολλοί από μας ξενυχτήσαμε για να γράφουμε και να εκφράζουμε απόψεις και προτάσεις! Είναι προφανές ότι δεν τα διάβασε κανείς!
 • Προτεραιότητα δίνεται στα χαμηλά εισοδήματα, με το οποίο δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει αν αυτό ήταν ένα αντικειμενικό κριτήριο. Με την έκταση όμως της φοροδιαφυγής, οι θέσεις θα καταληφθούν από υψηλά εισοδήματα με φορολογική δήλωση χαμηλή! (Θα σημειώσω εδώ ότι το φετινό μου εισόδημα, λόγω συνταξιοδότησης, είναι το μισό του περυσινού. Γιατί λοιπόν τα παιδιά μου να μην μοριοδοτηθούν με βάση το φετινό εισόδημα, το πραγματικό δηλαδή και όχι το πλασματικό – το δικό μου εισόδημα εξάλλου είναι φανερό!)
 • Τα παιδιά μου, δίδυμοι πολύτεκνης οικογένειας, με υπεράνθρωπη προσπάθεια και μειωμένους πόρους, βρέθηκαν στο πάνω 20% της βαθμολογίας. Η πληρωμή των φροντιστηριακών μαθημάτων τα τελευταία 2 χρόνια γινόταν με αιματηρές οικονομίες.
 • Έλλειμμα αριστερής συνείδησης (για μια κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται αριστερή), έλλειμμα δημοκρατίας, έλλειμμα κοινής λογικής, έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας, έλλειμμα γενικώς στο υπουργείο παιδείας!
 • ==

Της τελευταίας στιγμής είδηση:

Τη στιγμή που τα μάτια όλων μας ήταν στραμμένα στο Στρασβούργο, όπου δινόταν  μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Πρωθυπουργό μας,  ΨΗΦΙΖΟΤΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ  περιέργως και αιφνιδιαστικά  η τροπολογία των Μετεγγραφών από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ(αφού εισήχθη τη νύχτα στην ολομέλεια ως τροπολογία σε άσχετο ν/μ, παρακάμπτοντας την  Επιτροπή Μορφωτικών  Υποθέσεων, Φορείς, Διαβούλευση… ) ΚΑΜΙΑ κόκκινη γραμμή δεν ακούστηκε! ΝΤΡΟΠΗ…

 Απόσπασμα από Πρακτικά (8/7)… και ηχητικό(399 λεπτό) .  Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 226 και ειδικό αριθμό 73 ως έχει; Είναι βουλευτική τροπολογία των κ.κ. Μαντά, Βίτσα, Παπαδόπουλου και της κ. Κατριβάνου, που αναπτύχθηκε και σήμερα και αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών στα ΑΕΙ.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ: Ναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Όχι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Όχι.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όχι.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 226 και ειδικό αριθμό 73 έγινε δεκτή ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδια άρθρα.

Τι γράφαμε το πρωί, μόλις το μάθαμε όλως τυχαίως…

Ψηφίζεται σε λίγο,  ΣΗΜΕΡΑ(Τετάρτη 8/7) ως τροπολογία το άρθρο 12 των Μετεγγραφών , όπως είχε τεθεί στη διαβούλευση στο σ/ν «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»  στο ν/μ περί Ιθαγένειας!!!..

Πρακτικά Ολομέλειας(7/7)

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#b2d4a245-abc7-47b3-b74a-a4cf00949d46  (72 λεπτό..)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Υπάρχει, επίσης, μια τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών. Καταλαβαίνετε ότι τόσες μέρες που ήταν κλειστή η Βουλή, ήρθαν κάμποσες. Τη συνυπογράφουν τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πάνε και αυτές.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας – Τροποποίηση του ν. 4251/2014 για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2011/98/ΕΕ σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους – μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος – μέλος και 2014/36/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις».                  

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μετεγγραφές φοιτητών στα Α.Ε.Ι. επιβάλλονται για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς, πρωτίστως λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να συμβάλλει στην κάλυψη της δαπάνης σίτισης και στέγασης όσων αδυνατούν.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις επιχειρούν να αμβλύνουν το πρόβλημα αυτό λαμβάνοντας υπ’ όψη τόσο την υπ’ αριθ. 1251/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όσο και την ικανότητα των σχολών να υποδεχθούν τους προς μετεγγραφή φοιτητές, χωρίς δυσμενή επίπτωση στην ποιότητα των σπουδών και στην εν γένει λειτουργία των ιδρυμάτων.

 

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

 

Άρθρο …..

 

 1. 1. Έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους τα Α.Ε.Ι. αποστέλλουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη με αναφορά στις λειτουργικές δυνατότητες των Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος ως προς τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να μετεγγράψουν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου.
 2. Οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού που εγγράφησαν είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του παρόντος άρθρου.
 3. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές, οι οποίοι έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών που προβλέπεται για την απόκτηση πτυχίου, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Α.Ε.Ι., στο οποίο φοιτούν.
 4. Μετεγγραφή δεν είναι δυνατή α) από Τμήμα ή Σχολή του ιδίου Α.Ε.Ι. και β) από Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. που εδρεύει στην ίδια περιφέρεια. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.
 5. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα. Οι Σχολές ή τα Τμήματα εκάστου Α.Ε.Ι. μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα.
 6. Οι δικαιούχοι μετεγγραφής δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις αντίστοιχες Σχολές ή Τμήματα έως δύο διαφορετικών Α.Ε.Ι.
 7. Η χορήγηση του δικαιώματος μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 5).

β) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των έξι χιλιάδων (3.001€ έως 6.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 4).

γ) Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του, για το τρέχον οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των εννέα χιλιάδων (6.001€ έως 9.000€) Ευρώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το ανωτέρω ποσό αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μόρια 3).

Η μοριοδότηση των περιπτώσεων α’ έως και γ’ γίνεται πάντα διαζευκτικώς, λαμβάνεται δε κατ’ αυτήν υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα της σχετικής δήλωσης του δικαιούχου.

δ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (Μόρια 3).

ε) Ο δικαιούχος να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (Μόρια 2).

στ) Ο δικαιούχος να είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (Μόριο 1).

ζ) Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν, το ίδιο σχολικό έτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις (Μόριο 1).

Στις ως άνω περιπτώσεις, μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων ή του έχοντος την επιμέλεια και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για την μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

η) Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιουμένης από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή έχουν παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασηςόπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται και αντικαθίσταται (Μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή να είναι τέκνο άγαμης μητέρας (Μόριο 1).

ι) Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.

 1. Δεν εμπίπτουν στο ποσοστό της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας, που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του ν.1897/1990 (Α ́120), τα οποία έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του και

β) φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β ́ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής, η εξειδίκευση των κριτηρίων χορήγησής της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου 7 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 1. Η κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή είναι δυνατή μετά από απόφαση πενταμελούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο, ο οποίος υποδεικνύεται από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) και εκτελεί χρέη Προέδρου, έναν (1) εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, έναν (1) εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι. έναν (1) εκπρόσωπο Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, με έργο την εξέταση αιτημάτων για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Η Επιτροπή είναι άμισθη και συγκροτείται κατ’ έτος με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία ορίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια της λειτουργίας της.
 2. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4115/2013 (Α΄24).
 3. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Κατά την πρώτη εφαρμογή του (ακαδημαϊκό έτος 2015-2016), προθεσμία της παραγράφου 1 ορίζεται η 11.9.2015.
 4. Καταργείται το άρθρο 53 του ν. 4264/2014 (Α΄ 118).

Άρθρο …….

 1. Οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στις Σχολές Αρχιτεκτονικής δικαιούνται να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή, σύμφωνα με τα κριτήρια των παραγράφων 5 και 7 του άρθρου ……………….του παρόντος νόμου.
 2. Η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων ισούται τουλάχιστον με το 15% του συνολικού αριθμού εισαχθέντων κατά το έτος 2014-2015 στις ανωτέρω Σχολές. Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την μοριοδότηση, πραγματοποιείται μετεγγραφή όλων των ισοψηφησάντων.
 3. Οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές δύνανται να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24).
 4. Τα τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α’ 120), έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία του. Η κατηγορία αυτών των δικαιούχων δεν εμπίπτει στο ανώτατο όριο της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, εκτείνεται δε και στους επιτυχόντες στις Αρχιτεκτονικές Σχολές κατά τα προηγούμενα του έτους 2014-2015 ακαδημαϊκά έτη.
 5. Δεν εμπίπτουν επίσης στο ανωτέρω ποσοστό δικαιούμενοι μετεγγραφής φοιτητές που έχουν αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω, πιστοποιουμένη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) ή φοιτητές που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ’ αριθ. Φ.151/17897/Β6/14 (Β΄ 358) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις, ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συνάνθρωπο. Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη που πιθανώς τους παρέχεται ιατρική μέριμνα, σύμφωνα με βεβαίωση της επιτροπής της προαναφερόμενης ΚΥΑ.
 6. Με την επιφύλαξη της παραπάνω παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, δικαιούχοι μετεγγραφής σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι όσοι υπέβαλαν αίτηση εντός των προθεσμιών που ορίστηκαν στις με αρ. Φ1/161753/Β3/8-10-2014 και Φ1/161748/Β3/8-10-2014 (Β’ 2665) Υπουργικές Αποφάσεις.
 7. Όσοι εκ των δικαιούχων φοιτητών δεν μετεγγραφούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 1 έως 6 του παρόντος άρθρου, θα ληφθεί μέριμνα ώστε:

α) να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτισή τους στα Τμήματα ή Σχολές επιτυχίας τους,

β) να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης Σχολής στον τόπο που επιθυμούν, στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Λεπτομερειακά θέματα για την παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου ορίζονται με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

 

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2015
Οι προτείνοντες Βουλευτές
Μαντάς Χρήστος
Βίτσας Δημήτριος
Παπαδόπουλος Σάκης
Κατριβάνου Βασιλική

πηγή: www.aspe.gr